Twitter
Tweets by Femtermek
Blogger
Pinterest

A 3D nyomtatás sötét oldala

Bármilyen széfet feltörhet a kinyomtatható kütyüvel

Míg a széftörők csúcsát képviselő masinák jellemzően több tízezer dollárért kelnek el (és gyakorlatilag csak katonai alkalmazásban jelennek meg), addig ezzel a 3D-s nyomtatóval létrehozható kütyüvel majdnem ugyanilyen hatékony “szuperkulcsot” kaphatunk.

nyomtatás
freedigitalphotos worradmu

Miért veszünk széfet? Nyilván azért, hogy legértékesebb dolgainkat – ékszerek, értékpapírok, nagyobb mennyiségű készpénz stb. – biztonságban tudjuk a rablóktól. Minél drágább, annál biztonságosabb, gondolhatjuk. Ám egy lelkes Melbourne-i páros megcáfolta a tételt, saját maguk fejlesztette olcsó kütyüjükkel. Az ausztrálok váltig állítják: nem csak, hogy viszonylag kevés összegből hozható létre a kasszatörő készülék, de a legtöbb széfet képes ki is nyitni, ráadásul ez a művelet többnyire egy percen belül be is következik.

Luke Jahnke és Jay Davis 3D-nyomtatással és az Arduino nyíltforrású számítógépes platform segítségével alkotta meg eszközét. Jahnke és Davis a tipikus széf-tulajdonos attitűdjét használja ki kütyüje hatékonyságának maximalizálása végett. A legtöbb biztonsági berendezés ugyanis kettes csoportba tartozó kombinációs zárat (group 2 combination lock) használ, amivel az értéküket biztonságban tudni akarók többnyire háromszámnyi kombinációból választhatnak nyitókódot. Jellemzően a zárak egy, a 10 különböző alapkombinációból kiválasztott kóddal kerülnek telepítésre, melyhez a felhasználók többsége ragaszkodik is, hiszen a zárkészítők többnyire kényelmetlenül megnehezítik az alapértelmezett kód lecserélését.

A jelenlegi, múlt héten, a Ruxcon Security Conference keretei között, Melbourne-ben bemutatott prototípus bármilyen, kettes csoportba tartozó kombinációs zárral megbirkózik kevesebb mint négy nap alatt. Természetesen először nem a nyers erő módszerével próbálkozik, hanem a 10 alapkódot próbálgatja végig, így akár percek alatt végezhet. De még a négy napos maximális idő is megdöbbentően kevés; elég egy hosszú hétvégére egyedül hagyott széf, és szinte biztosan kinyitható a nyomtatott zártörő berendezéssel.

Forrás: 2014.10.16 19:00Szilágyi Szabolcs – ma.hunyomtatás

__________________________________________________________________________________________________________

Hát ez is eljött!
De nem kell megijedni, van néhány jó tanácsunk, hogy kivédjük a hasonló akciókat.
1. Megbízható széfet megbízható helyről vásároljon. Tájékozódjon a gyártóról, a zárakról.
2. Állítsa át a gyári kódot. EGYSZERŰ!!! De ha nehézsége támadna, forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk!
3. Rejtse el a széfet és rögzítse az előírásoknak megfelelően.
4. Ne kürtölje világgá, hogy széfet vásárolt!
5. Ha van lehetősége, kössék be a riasztórendszerbe.
NE FELEDJE! Feltörhetetlen széf nem létezik! De számos megoldás igen amivel megnehezíthetjük a betörő dolgát,
és minél több időt vesz igénybe egy széf feltörése, értékeink annál nagyobb biztonságban vannak.
Cégünk vásárlásához INGYENES szaktanácsadással is szolgál.

 

Facebook